torsdag den 6. november 2014

PrEP

Af Jens Wilhelmsborg, formand Medicinsk Udvalg

Det er tid til at sige farvel fra Glasgow. Her på sidstedagen skal der formelt tages afsked, og traditionen tro skuer dagens oplæg ud i den nærmeste fremtid med ny medicin og interessante problemstillinger.

PrEP er en forkortelse for en tilgang i hiv-behandling, hvor man giver hiv-medicin til ikke-smittede for at hindre, at de bliver hiv-smittede. Det er vigtigt at skelne dette fra PEP, en strategi der handler at igangsætte behandling inden for 24/36 timer efter at man formodes at have udsat sig for en reel smitterisiko (Post Ekspositions Profylaksis). Er der nogle perspektiver i dette?
I England har man diskuteret perspektiverne i dette. Visse målgrupper kunne komme i betragtning
Det kunne målrettes de personer, som tidligere har fået PEP på grund af ubeskyttet sex i situationer, man forestiller sig, der driver smittespredningen (ubeskyttet sex med flere parter inden for kort tid). Her tænker man personer, hvor den gængse forebyggelse ikke synes at virke. Det kunne også bruges i forhold til ikke-smittede, som ikke altid beskytter sig. Endelig kan man også forestille sig brugen over for personer, som helt er holdt op eller har store besvær med sex, selv om der bruges kondom. I det sidste tilfælde handler det ikke om konkret smitterisiko, men for at hjælpe folk igang med en seksualitet, som er hæmmet og påvirker livskvalitet.
Alle de her forskellige grupper kommer mere eller mindre i kontakt med forskellige steder af sundhedsvæsenet. Når de dukker op med en kønssygdom, efter de har haft ubeskyttet sex og frygter at de har udsat for en smitterisko, i konsultationen med en terapeut om manglende sexlyst osv. 
Det er jo svært at sige, hvad man skal mene. Der er mange rationaler i spil.
Behandling af raske mennesker med medicin for noget, som de ikke fejler, hvor der er bivirkninger?Det er måske en mere klinisk måde at tænke på.
Siden juli 2012 har man i USA kunnet udskrive PrEP. Data viser, at det typisk er udskrevet til yngre kvinder og ældre mænd, hvilket forskyder diskussionen noget. I Europa og et land som Danmark er det f.eks. blandt mænd, der har sex med mænd . Så PrEP kan have været udskrevet til partnere til hiv-smittede. Det kunne være interessant at undersøge nærmere, om det f.eks. hænger sammen med planlagt graviditet eller lignende.
Vil hospitalsportene nu blive stormet ned af ikke-smittede, som vil kræve behandling, som vi kunne have givet til hiv-smittede. På europæisk plan har hiv-smittede svært ved at komme i behandling, behandlingstilbuddene er ikke altid koordinerede; i den sammenhæng virker Danmark som en lille ø med det høje antal i behandling, der i stor udstrækning er koordineret mellem specialer.  Diskussionen minder meget om den tidligere diskussion fra PEP-tiden. Ved de mere målrettede indsatser målrettet personer, med en risikoadfærd, skal der faktisk ikke behandles særlig for at hindre et nyt tilfælde af hiv. Hvis man så oveni kunne give det for en kort periode, hvor personen "loader sig" før, under og efter ubekyttet sex, så kan strategien måske afgrænses, og netop blive til en spydspids i forhold til eksisterende forebyggelse og fylde ud, når kondomstrategien kommer til kort.
Det er mange perspektiver, og diskussionen vil sikkert fortsætte med fornyet styrke, når patentet i 2017 udløber og der kan tilbydes billigere versioner af PrEP.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar