onsdag den 22. juli 2015

Fokus på hepatitis

Af Bent Hansen, sekretariatschef

I 1988 besluttede WHO, at 1. december hvert år skulle være den dag, hvor hele verden satte fokus på aids-situationen.
Lige siden har vi markeret 'World Aids Day' med forskellige arrangementer. Initiativet blev naturligvis også taget for at skabe debat om aids generelt, og om de ofte manglende politiske initiativer for at styrke bekæmpelsen af hiv og aids.

På tilsvarende måde har WHO besluttet at have en 'World Hepatitis Day', som er d. 28. juli. Beslutningen er taget for gøre op med den usynlighed og mangel på interesse, som i al for mange år har præget hepatitis, selvom millioner af mennesker verden over er smittet med hepatitis A, B, C, D eller E, og at 1,4 millioner hvert år dør af en leversygdom.

De fleste hepatitis-smittede ved ikke, de er smittet. Derfor opfordrer WHO til at intensivere testning, iværksætte bedre forebyggelse gennem adgang til rene kanyler for stofbrugere og øge vaccination mod hepatitis A og B.

De nye og langt bedre behandlinger af hepatitis C skaber mulighed for på sigt helt at udrydde hepatitis C.

WHO opfordrer til, at vi fremover bruger de mange erfaringer, vi gennem årene har høstet på hiv-området, på hepatitis, både hvad angår adgang til billig medicin, samarbejde med hepatitis-smittedes miljøer og organisationer samt i forhold til test, behandling og forebyggelse.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar