torsdag den 11. september 2014

At leve med hiv

Af Lars Thaysen, næstformand

Udover Patientdagen 6. september, så har vi også haft gang i en hel del andre aktiviteter i uge 36 og 37!

I efteråret 2013 og foråret 2014 begyndte vi at holde kurser under titlen "At leve med hiv" i København. Men nu har vi også udvidet til at holde kurserne i Odense og Århus.

"At leve med hiv" er både en mulighed for at høre et oplæg relateret til hiv, men det er i høj grad også en god mulighed for at møde andre hiv-smittede. Vi åbner altid caféen et par timer før selve oplægget, og serverer lidt at drikke, lidt snacks og et lille måltid mad.

Første gang udenfor København var i Odense 3. september. Vi havde allieret os med Sex og Sundhed, og havde lavet en aftale om at holde kurset hos dem, og få dem til at hjælpe os med at få budskabet ud til hiv-smittede i Syddanmark. Ca. 15 deltagere dukkede op, og de hørte Morten Eiersted fortælle om reduceret smitsomhed og resultaterne fra Partner-Studiets første del. Tina Bruun fra Rigshospitalet har fortalt om lige netop Partner-Studiet på et "At leve med hiv" i København, og Morten havde på forhånd snakket med Tina om hvad han kunne fortælle i Odense.

Mandag 8. september var det København. Claus Christensen, der har skrevet bogen "Mit liv med hiv" fortalte om lige netop dét emne. Med udgangspunkt i sin bog og sit liv, fortalte Claus om nogle af sine oplevelser og erfaringer med livet med hiv. Da Claus skulle forberede sit oplæg, opdagede han, at hans hiv egentlig ikke fyldte så meget mere i sit liv, og at han nu "bare" levede sit liv - under sit oplæg fortalte han, at det havde overrasket ham, men også på en eller anden måde føltes rart. Spørgelysten var stor, og sammen med Claus fik vi en god snak om erfaringer med hiv, fordomme, stigma, medicin, kærester og meget andet.

"At leve med hiv" havde premiere i Århus 10. september på Café Lone. Emnet var "Den gode behandling", og det var Peter Leutscher fra Skejby, der fortalte om emnet. I løbet af et par timer fortalte Peter om hvordan et årligt sundhedstjek for hiv-smittede også bør inkludere et tjek af den mentale sundhed, hjerte-kar sygdomme, knogleskørhed og meget andet - fordi hiv-smittede alligevel går til jævnlig kontrol på de infektionsmedicinske ambulatorier, og fordi der tit er en særlig fortrolighed og forståelse mellem den hiv-smittede og lægen på ambulatoriet. Peter fortalte også vaccinationer, de neuropsykiske bivirkninger ved Stoccrin, sentestere og meget andet.

Det var tre hyggelige aftener, hvor der både var tid til hygge, oplæg, spørgsmål og masser af snak.

Hiv-Danmark planlægger at holde "At leve med hiv" i Odense, Århus og København igen i foråret 2015, og vi håber at endnu flere har lyst til at deltage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar