torsdag den 4. december 2014

World AIDS Day - Med åbne øjne

Af Lars Thaysen, næstformand

1. december var det World Aids Day.

I år er temaet for World AIDS Day talen "med åbne øjne".

Årets tale er en tale til os hiv-positive - en tale, der fortæller hvordan vi har det, hvad vi har brug for, og hvordan alle andre kan hjælpe os!

Det er mit store ønske at vi ikkelukker øjnene for hiv. At vi ikke lukker øjnene for, at det kan være svært at leve med hiv. At vi ikke lukker øjnene for, at der godt nok er sket utroligt store fremskridt, men at der stadig er meget, der skal gøres!

Personligt har jeg gennem de seneste godt to år, taget en række beslutninger om hvordan jeg vil leve mit liv med hiv - og jeg har truffet beslutningerne med åbne øjne!

Det er mit ønske at vi alle træffer vores beslutninger om hvordan vi lever vores liv med hiv med åbne øjne, men med blik for hvad der er bedst for os selv.

Det er også mit ønske, at vi alle har øjnene åbne for andre end os selv. Det er ikke lige nemt for alle at leve med hiv, og derfor heller ikke lige nemt for alle at træffe et valg med åbne øjne. Situationen for den enkelte hiv-positive i Danmark er forskellig - Nogle har nemt ved at få deres liv med hiv til at fungere, mens andre har brug for støtte og hjælp.

De to emner indenfor hiv-arbejdet, der betyder allermest for mig personligt er i fokus i talen: For det første at fordommene om hiv skal reduceres, sådan at flere hiv-positive kan leve åbent med deres hiv. Og for det andet, at vi alle bør være solidariske med alle de hiv-positive i verden, der ikke har samme gode muligheder for behandling, som vi har i f.eks. Danmark.

Jeg håber du vil læse talen med åbne øjne, og være med til at åbne andres øjne i kampen mod hiv i Danmark og resten af verden.

World AIDS Day-talen 2014: MED ÅBNE ØJNE   

Jeg tager ordet i dag, fordi den 1. december er World AIDS Day. Dagen, hvor vi samles i kampen mod en af de største trusler mod verdenssundheden. I Danmark og mange andre steder i verden har medicin og viden gjort det muligt at leve med hiv. Desværre betyder det fremskridt, at mange danskere tror, at der ikke er mere at kæmpe for. Men det er der!   

Ofte lukker vi øjnene for det, der foregår langt fra vores hverdag. Men i dag vil jeg bede jer om at holde dem åbne. Epidemien hærger præcis som tidligere. Hver eneste dag modtager nogens døtre og sønner besked om, at deres liv for altid er forandret. Vi har nok lært at behandle symptomerne på hiv og gjort det muligt at leve med sygdommen... men vi har glemt, at der stadig ikke er nogen vaccine mod hiv. Og at vi stadig ikke kan helbrede dem, der bliver ramt.   

På verdensplan lever mere end 35 mio. mennesker med hiv. Det giver os 35 mio. gode grunde til ikke at lukke øjnene. Sidste år mistede vi 1,5 mio. mennesker til AIDS – og i mange lande tæt på os stiger antallet af hiv-smittede kraftigt. De fleste af os ved, at hiv er en epidemi i mange lande i Afrika. Til gengæld er der ikke mange af os, der aner, at det nu er i Østeuropa og Centralasien, at antallet af ny-smittede stiger hurtigst.   

Her i Danmark, men også andre steder i verden, er der mennesker, som ikke ved, at de har sygdommen. De er bange for at lade sig teste ved udsigten til, hvad venner, familie og kolleger vil sige. Bange for at blive forladt af dem, de elsker. Bange for at miste deres job. Bange for at få svaret. Derfor lukker de øjnene.   

Alle vi andre lukker også øjnene. Vi er også bange. Derfor ser vi ikke, hvordan mennesker, der lever med hiv hver dag kæmper mod diskrimination, fordomme og frygt. Lad os åbne øjnene hos hinanden med viden og oplysning. Der er ingen som helst grund til at lade frygten tage magten fra kærligheden.   I dag er det World AIDS Day. Dagens gode budskab er, at kampen mod hiv nytter. Dagens vigtigste budskab er, at den kamp slet, slet ikke er forbi.   

Du kan hjælpe på så mange måder. Mennesker med hiv har brug for kærlighed, omsorg og forståelse – ligesom alle andre. Du kan give et kram og et kys til en, der lever med hiv. Du kan være med til at nedbryde fordomme og fjerne uvidenhed. Du kan støtte kampen mod hiv og aids.  Kampen for at finde kuren. Kampen for at mennesker med hiv, kan leve uden frygt for andres afstandstagen og fordomme. Og kampen vil fortsætte, indtil vi vælger ikke at lukke øjnene.  

Tak, fordi I åbnede øjnene. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar