tirsdag den 21. juli 2015

Åbningsceremoni

Bent Hansen, sekretariatschef
Åbning af IAS-konferencer er virkelig en 'ceremoni'. Men udover de sædvanlige skåltaler var der denne gang også et serøst indhold. 
Præsidenten for IAS (International Aids Society) Chris Beyer mindede os om, at den store internationale hiv/aids-konference i 1996 netop blev afholdt her i Vancouver. På denne konference blev de afgørende resultater af studier, der viste kombinationsbehandlingens virkning, fremlagt.
Indførelse af kombinationsbehandlingen blev et epokegørende vendepunkt i hiv/aids-historien, selv om begyndelsen for mange hiv-smittede var barsk i form af mange piller og voldsomme bivirknin-
ger. Som M.Sidibé fra UNAIDS sagde: 'Dengang var det nødvendigt at tage en håndfuld piller hver dag, i dag kan mange hiv-smittede nøjes med én pille daglig, og om et par år skal hiv-smittede sandsynligvis blot have en indsprøjtning hvert halve år' - lad os håbe han får ret i sin profeti!
For nogle år siden satte WHO sig et ambitiøst mål: Senest i 2015 skulle 15 mio hiv-smittede være i behandling. Ved åbningen af konferencen kunne Sidibé meddele, at målet allerede var nået - det er første gang, WHOs mål er nået inden deadline!
Det næste mål er 90/90/90-projektet, som går ud på, at 90% af alle hiv-smittede skal være testet og diagnostiseret, heraf skal 90% være i behandling, og heraf 90% velbehandlede. Igen et ambitiøst mål, men naturligvis kan det nås, blot viljen er til stede - især den politiske vilje.
Atter og atter blev det understreget, at princippet om, at 'behandling er forebyggelse' ikke længere er til diskussion. Det er en kendsgerning. Kom så i gang!
En hiv-smittet mor og hendes voksne søn fortalte om deres helt private 30/30-projekt. Sidste år var det 30 år siden, moren blev smittet med hiv. Ingen i familien Lewis fra USA havde forventet, at deres mor stadig ville være i live i dag. Som en hyldest til livet, besluttede familien sidste år, at søsætte
30/30-projektet, som går ud på, at de vil oprette 30 hiv-klinikker i verdens fattigste og mest ressourcesvage områder. De fundraiser intenst og har allerede nu kunnet etablere 5 klinikker i bla. Malavi, Kenya og Uganda, og flere vil snart følge efter i Indien. Fantastisk projekt!
Lokale politikere bød os velkommen til Vancouver og British Columbia og ønskede os en god konerence, men noget overraskende kom der også en hilsen fra den katolske kirkes overhoved Paven, der gennem Vatikanets udenrigsminister udtrykte varme ønsker om en god og udbytterig konference samt takkede alle for den store indsats, vi yder i det daglige arbejde. Som den lokale medarrangør af konferencen Julio Montaner tørt bemærkede: 'Når selv han har fattet det, bør alle kunne forstå det'.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar